DeWattman | MUZIEKTHEATER DE KOLONIE MT & Vic De Wachter

vrijdag 16 maart
Theatervoorstelling

Een hallucinante muziektheatervertelling

10 mei 1940. 7 uur ’s ochtends. Trambestuurder Leon Vermast krijgt opdracht om zijn tramrit naar Hoboken te onderbreken. Hij moet onmiddellijk naar Mortsel om daar de psychiatrische patiënten op te halen die een bombardement op hun gesticht overleefden.

“En ineens zit ge daar met uw tram vol met zo’n krawaten. Mannen in witte frakken. Witte broeken. Slodderend en waaiend, gelijk vlaggen rond hun benen. Bibberende handen. Klauwen. Met nagels gelijk van wilde beesten. Monden zonder tanden. Speeksel over de kin. Ongeschoren. Hikkend. Mankend. Klompvoeten.”

deWattman is een verhaal over hoe één gebeurtenis een krater kan slaan in iemands bestaan. De tramreis van Leon is een metafoor voor de kleine mens in een wereld die alsmaar krankzinniger lijkt te worden.

In de muziektheatervoorstelling deWattman scheppen de muzikanten een plateau voor rasacteur Vic De Wachter. De muziek draagt de woorden, de woorden beïnvloeden de muziek. Daardoor is deWattman veel meer een dialoog tussen tekst en muziek dan een pure monoloog.

De tekst werd geschreven door Erik Vlaminck en is uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag.

“Aandoenlijk, rustig muziektheater. Zo gewoon dat het ongewoon wordt.” – Els Van Steenberghe, Knack

“(De tekst De Wattman van Erik Vlaminck) is een bewijs van vakmanschap – voor zover dat nog nodig was. Spektakelrijk is de tekst niet, de schoonheid zit hem net in de schijnbare alledaagsheid van het hoofdpersonage en zijn verhaal. Ook de kleine man worstelt met grote drama’s.” – Toon Horsten, De Standaard der Letteren

“De muziek helpt de acteur bovenmatig. Klankkunstenaar Bo Spaenc blijkt de perfecte compositie uit de mouw te hebben geschud. deWattman is een monoloog met vlees aan, die theatraal hoogstaand op de bühne is gezet.” – Swa Van de brul, www.podi-art.be

deWattman was het startschot van een reeks uitdagende confrontaties tussen DE KOLONIEMT en grote theaterpersoonlijkheden. Na Vic De Wachter gaat Peter De Graef de uitdaging aan. De komende jaren volgen nog straffe vertellers als Bruno Vanden Broecke, Tania Van der Sanden en Lucas Van Den Eynde. Allen gaan ze een bondgenootschap aan met de muzikale drive van Bo Spaenc en een schare topmuzikanten.

deWattman kwam tot stand in samenwerking met cultuurcentrum Berchem.

WIE:
Spel: Vic De Wachter | Compositie, muziektheatrale regie & livemuziek: Bo Spaenc | Livemuziek: Geert Waegeman en Dieter De Mits | Coaching: Johan Van Assche | Dramaturgie & regie-assistentie: Peggy De Landtsheer | Tekst: Erik Vlaminck | Vormgeving & lichtontwerp: Mark Van Denesse | Kostuums: Huguette d’ | Realisatie decor: Kopspel

Bron: UiTinVlaanderen.be

Wanneer?
vrijdag 16 maart 2018 van 20:00 tot 20:00
Prijs
€ 17.0
Organisatie
GC De Wouwer
Contact
http://www.dewouwer.be
Google maps