Mag het enkele genen meer zijn - Jef Meysmans

dinsdag 6 maart 2018 om 20.00 uur

Lezing 

Genetische manipulatie is een controversieel verschijnsel. Het is een bloeiend onderzoekdomein die de honger in de wereld zou kunnen oplossen, maar mogelijk nadelige gevolgen zou kunnen hebben voor de toekomst. Biologieleerkracht Jef Meysmans belicht deze avond de verschillende perspectieven.

Begin jaren 1980 ontwikkelden twee Gentse professoren de eerste genetisch gemodificeerde plant en legden hiermee de basis voor de plantenbiotechnologie. Vandaag wordt het wereldwijd op grote schaal onderzocht met tal van praktische toepassingen.

Midden jaren 1990 groeide er echter controverse en vooral in Europa heerst er sindsdien een ware ideeënstrijd. Voorstanders zien in genetische manipulatie onder meer een hulpmiddel voor hongersnood. Tegenstanders stellen zich vooral vragen bij het ecologische aspect en de mogelijke langetermijneffecten op onze gezondheid.

Jef Meysmans behandelt de methoden van genetische manipulatie (door selectie, door kruising en door genitische modificatie) en welk voedsel reeds genetisch gewijzigd is. Hij bespreekt de gevaren die eraan verbonden zijn en de manier waarop multinationals erop inspelen. Hij heeft het over de voordelen en de nadelen van genetische manipulatie. Na een lezing van ongeveer een uur wordt er gedebatteerd met het publiek.

Toegang: € 4,00

Praktisch:

  • Locatie: De Brouwerij, Weeldestraat 86, 2381 Weelde 
  • Organisator: De Wouwer

  

 

 

 

Bekendmaking Weeldestraat 86, 2381 Ravels